Thorn-traktaten i 1709
Thorn-traktaten ble underskrevet 9. oktober 1709 mellom August den sterke og Peter den store i Thorn (Toruń), under den store nordiske krigen. Partene fornyet alliansen sin, som Karl XII av Sverige hadde ødelagt med freden i Altranstädt (1706), og ble enige om å gi kronen tilbake til August.
Bakgrunn
[rediger | rediger kilde]Med det svenske nederlaget i slaget ved Poltava, hadde den russiske tsaren Peter den store hadde fått overtaket i den store nordiske krigen. Med den svenske hodearméen ødelagt og den svenske kongen Karl XII i eksil i Det osmanske riket, kunne August den sterke, som Karl XII hadde avsatt som polsk konge med freden i Altranstädt (1706), marsjere inn i Det polsk-litauiske samveldet og ta tilbake den polske kronen fra den svenske allierte Stanisław Leszczyński. Området ble gjenerobret av August i 1709 og omfattet byen Thorn (Toruń) i Kongelige Preussen, hvor han møtte Peter den store for å forhandle vilkårene for en felles politikk for det nordøstlige Europa
Vilkår og gjennomføring
[rediger | rediger kilde]Peter støttet August som polsk konge, etter at han hadde sikret seg at de høyeste embetene i Det polske-litauiske samveldet gikk til adelige som støttet ham selv. August måtte forfølge anti-russiske grupper i Polen. I en hemmelig artikkel ble de enige om at Svensk Livland skulle deles etter at det var erobret fra Det svenske imperiet, hvor August skulle få den sørlige delen og Peter den nordlige (Estland).
I motsetning til den første alliansen i Preobrazjenskoje ble vilkårene i Thorn stort sett diktert av Peter den store, som hadde fått et kjøligere forhold etter Altranstädt. Tidligere hadde de hatt et nært forhold. Selv om August igjen ble lovet de erobrede områdene i Livland, trådte aldri denne delen av avtalen i kraft.
Etter at avtalen var undertegnet, tok Peter den store opp igjen en bred anti-svensk allianse. Han reiste til nærliggende Marienwerder for å møte Fredrik I av Preussen, før han reiste til den russiske leiren nær Riga, hvor han kom frem den 10. november. Den dansk-russiske alliansen, som Karl XII ødela i Travendal (1700) ble fornyet med den påfølgende København-trakataten av diplomatene til Peter i det danske hoffet.
Tidlig i 1710 gikk August den sterke inn i den polske hovedstaden Warszawa, og tvang fienden Stanisław Leszczyński til eksil i Stralsund i Svensk Pommern. Etter August hadde forsterket stillingen sin i Polen-Litauen ytterligere, startet han et felttog på svensk jord i 1711, da han invaderte Pommern og beleiret Stralsund sammen med danske og russiske styrker i det første samlede felttoget til disse allierte i den store nordiske krigen. Peter den store hadde samtidig avsluttet felttogene sine i Svensk Livland.
Kilder
[rediger | rediger kilde]- Anisimov, Evgeniĭ Viktorovich (1993). The reforms of Peter the Great. Progress through coercion in Russland. The New Russian history. M.E. Sharpe. ISBN 1563240475.
- Donnert, Erich. Peter der Große (på tysk). Böhlau. ISBN 3205051939.
- Groß, Reiner. Die Wettiner. Kohlhammer Urban Taschenbücher (på tysk). 621. Kohlhammer. ISBN 3170189468.